fbpx

Петър Клисаров: Човек като Борисов, развалил една държава, няма как да я оправи

Интервю за БГНЕС

Смятам, че до една година ще имаме нови избори, освен предстоящите. Чак тогава ще започнат да се появяват нови субекти, които да предложат реални политически програми. Но това не може да се случи, ако не се промени Изборния кодекс.

 Сега не може да става дума за „кадифен преврат“ и то, организиран от хора, които не могат да го измислят, ако говорим за поведението на г-н Бойко Борисов, лидерът на ГЕРБ. Ситуацията, която наблюдаваме, на фона на последните години, можем да оценим нееднозначно. Опозицията започва да говори разумни неща, но в момента, в който дойдат на власт действат само по начин, който им изнася, за да се облагодетелстват максимално.

За Бойко Борисов мога да кажа, че човек, който е развалил една държава няма как да я оправи. Но същото важи за ДПС, и за социалистите. Държавата е срината и всички тези неща, с които ни занимават по медиите, са само за отвличане на вниманието – пренареждане на позициите кой ще управлява и в каква степен.

Ако Борисов се върне на власт ще започне една разправия, ще се опита да гони всички, които не са назначени от него. Възможно е да има и сделка, за да запазят на ДПС хората и да махнат тези – на социалистите. Но това пак е прословутия модел на делене на наши и ваши, на сини и червени, на леви и десни – той е отживял и умира. Който не разбира това ще бъде изхвърлен от историята. Работещият модел е да направим така, че максимален брой хора да живеят добре. Това не може да стане с противопоставянето на Борисов спрямо всички други или влизане в договорки, с такива като ДПС.

За да се оправи държавата трябват качествено нови хора и нова система. В цял свят експертната общност – професори, политолози и светила в политическите науки казват, че има голям проблем. Не случайно за последните 5 г. имаме 50 революции.

За съжаление, няма отговор какъв е изходът да се оттласнем от тежката ситуация. Никой не говори за това, което се случва – че протестите са форма на стихийна пряка демокрация. А тя не е система от референдуми, а нещо съвсем друго. За мен те са тромави и отживели форми на управление. В съвременните технологии, със смарт телефоните и таблетите, с които си служим, с начина на банкиране всичко може да стане по електронен път. Смятам също, че отговорността трябва да се носи персонално, а този, който дава властта, т.е. суверенът да има начин за контрол, за отзоваване на тези, които не изпълняват волята на народа. Не говоря само за България. Това е бъдещето – стопиране на олигархичния модел и движение към просветен механизъм на упражняване на властта и контрол над нея.

Всеки период е характерен със своите личности. В момент, когато кризите са огромни изплуват авторитети и народни водачи. Когато кризите са с корпоративен корен личностите трудно изпъкват, защото са смазвани от големия капитал, от корпоратокрацията. В тази социална пропаст огромната маса от просветени и образовани хора са потиснати, правят ги на глупаци. Това не може да продължава до безкрай. Ако тези от върха на социалната пирамида не разберат, че споделянето на властта е единственият начин да останат и да запазят част от богатството си, просто то ще им бъде отнето.

Важно е да се знае, че освен корпоратокрацията и елитите, освен образованата, информирана средна класа, в момента има 1 млрд. души на земята, които живеят по каналите и сред крайна мизерия. Когато те станат 2 млрд. души навлизаме в сферата на стратификацията. Това можем да си го представим като един град, в който живеят 20-30 млн. души свръхбогати. И той е обграден от райони – буферни зони, каквато е България за ЕС, следва ограда, отделяща ги от тълпите, където има безвластие и няма държави. Буферните зони са тези, които пазят богатите от тълпите и произвеждат храната за тях. Дано тази мрачна прогноза не се сбъдне.

източник: БГНЕС

http://news.bgnes.com/view/1173176

Вашият коментар