fbpx

Давос, КОВИД и Голямото презареждане

Световният икономически форум в Давос

„По-добра икономика е възможна. Но трябва да преосмислим капитализма, за да го направим“[1].

Това са думи на основателя на Световния икономически форум (СИФ) в Давос – Клаус Шваб – в списание „Тайм“ от 22 октомври 2020[2].

Защо се спирам на тези думи на именно този човек в именно този момент. Ще се опитам да обясня.

Кой е Клаус Шваб?

82-годишният Клаус Шваб  е немски инженер и икономист, възпитаник на изключително престижни университети: доктор по инженерни науки от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих (Swiss Federal Institute of Technology), доктор по икономика от университета във Фрайбург и магистър по публична администрация от Харвард. Носител е на почетното звание „доктор хонорис кауза“ на 17 университета по света. Носител на рицарския орден „Св. Михаил и Св. Георги“, връчен му лично от кралица Елизабет ІІ (The Most Distinguished Order of Saint Michael andSaint George).

Известен е най-вече като основател и изпълнителен председател на Световния икономически форум (СИФ), учреден от него през 1971 г. Заедно със съпругата си Хилде Шваб съосновател на „Фондация за социално предприемачество Schwab“.

През 1998 г. съвместно със своята жена Клаус Шваб основава «Фондация Schwab за социално предприемачество», а през 2004 г. – фондация „Форум на младите глобални лидери“. През 2011 г. учредява обществото Global Shapers Community –  мрежа от млади хора, призвано да осъществява диалог, да инициира проекти за положителни промени призовано и да действа на местно ниво.

Клаус Шваб е член на множество надзорни съвети и съвети на директори на различни предприятия.

Накратко, Клаус Шваб е най-влиятелният глобалист и медиатор между Deep State, от една страна, и националните правителства и големия световен бизнес, от друга. Неговото творение СИФ успя да измести такива форуми, като Тристранната комисия, Римския клуб и клуба „Билдерберг“,  в чийто управителен съвет, апропо, Клаус Шваб е бил в началото на кариерата си.

 

Какво е Световният икономически форум в Давос?

Мисията на СИФ, както я определят ключовите играчи в него, е „да подобрява състоянието на света чрез ангажиране на бизнес, политически, академични и други лидери на обществото за формиране на глобални, регионални и индустриални програми“.

В същото време от година на година форумът среща все по-остри критики, които често звучат от самите участници. Основното оплакване е, че събитието често прилича на претенциозен елитен клуб, където световни лидери и топ бизнесмени обсъждат въпроси, които ги вълнуват лично и чисто pro forma обръщат внимание на теми като глобалното затопляне и борбата с икономическото неравенство. Според нобеловия лауреат по икономика Джоузеф Стиглиц решаването на всякакви проблеми за лидерите на форума се свежда до намаляване на данъците за корпорации и дерегулация – тоест онези въпроси, от които бизнесът е кръвно заинтересуван.

В отговор организаторите уверяват, че в съвременния свят, където либералната демокрация и отворената икономика търпят поражение след поражение, идеите, залегнали в основата на СИФ, са по-актуални от всякога и канят „несистемни“ участници на форума. „Елитите винаги са съществували. Ние събираме могъщи хора и се надяваме те да използват влиянието си за добри неща“, казва Клаус Шваб.

Световният икономически форум от 1979 г. насам издава „Глобален доклад за конкурентоспособност“ (Global Competitiveness Report), който от 2004 г. подрежда 142 държави по света в зависимост от 110 променливи величини в т.нар. Глобален индекс за конкурентоспособност (Global Competitiveness Index). Докладът „оценява способността на страните да осигуряват високи нива на просперитет на своите граждани“. Тази способност според авторите на доклада зависи от това, доколко продуктивно дадена държава използва наличните ресурси. Следователно, Глобалният индекс на конкурентоспособност измерва набора от институции, политики и фактори, които определят устойчивите настоящи и средносрочни нива на икономически просперитет, и в този смисъл е документ с изключително голямо влияние сред бизнес средите.

От друга страна, като го чете, човек остава изненадан да открие, че страна като Китай от почти 10 години заема 28-мо място (плюс-минус едно или две), докато САЩ са или на първо, или на второ място. И въпреки това Китай е на път да изпревари САЩ, ако вече не ги е изпреварил.

Като извод от казаното дотук както за основателя на Световния икономически форум, така и за самия него, следва да му дадем следното определение: СИФ е глобална структура за управление, координация и планиране, осъществяваща взаимодействието между Deep State, от една страна, и националните правителства и големия световен бизнес, от друга.

Давос 2020

На форума 2020 присъстваха:

 • 117 страни от всички континенти,
 • 3000 участници,
 • 53 държавни и правителствени ръководители,
 • 119 милиардери,
 • 120 млади представители на гражданското общество, 10 от тях – на възраст под 20 години

В навечерието на настоящия форум беше публикуван „Манифестът на Давос 2020“ като разработка и преосмисляне на идеите, заложени в манифеста от 1973 г. „Манифестът дава представа за капитализма на заинтересованите страни, или другояче казано, на големите акционери в световната политика и икономика (stakeholder capitalism), който разглежда редица важни въпроси на нашето време, по-специално справедливото данъчно облагане, нулевата толерантност към корупцията, компенсацията на изпълнителната власт и зачитането на правата на човека“, организаторите описват накратко значението на документа. Според тях той трябва да определи глобалния дневен ред за следващите 50 години.

Така в рамките на форума бяха обявени 160 конкретни инициативи наведнъж. Сред тях могат да се разграничат две: засаждане на милиард дървета по целия свят през следващите десет години и обучение на милиард души в уменията, необходими по време на настоящата „четвърта индустриална революция“. Шваб директно нарече настоящия форум „работилница, а не говорещ магазин“. Който помни конгресите на БКП или КПСС, няма как да не си каже, че духът им е жив…

Въз основа на манифеста беше изготвена програмата Давос 2020, която включваше шест области: екология, икономика, отговорност на бизнеса пред обществото, индустрия, технологии и геополитика. Организаторите се опитаха да запълнят тези изключително общи и рационализирани термини с конкретно значение.

Но всичко това бяха просто изпълнения за пред публиката. Не бе дадена директива за справяне на нито един от трите най-големи проблема пред човечеството: намаляване на неравенството, екологията и дигиталната революция.

 1. Неравенство:

През 2019 г. общото състояние на 2153 милиардери се оказа 8,7 трилиона долара. В същото време данните от годишния доклад за нивото на доходите на домакинствата в повече от 200 държави показват, че общото притежание на 4,6 милиарда души, сред които няма милиардери, не надвишава границата от 8,2 трилиона долара. Това се посочва в доклада на Международната фондация Oxfam. Експертите публикуват изследването всяка година преди форума в Давос. И какво от това?

 1. Екология

Главните събития в този панел на форума се въртяха около изявите на Грета Тунберг, която се изказа първа, и президента на САЩ Доналд Тръмп. В отговор на жалбите и призивите на младата шведска ученичка Тръмп даде да се разбере, че срещу него не трябва да има оплаквания. Екологията в САЩ е отлична. Затова пък редица други държави и цели континенти трябва да бъдат наказани, защото вълните носят тонове боклук от други страни към тихоокеанското крайбрежие на САЩ. И, разбира се, САЩ ще участват в засаждането на милиард дървета по света…

 1. Дигиталната революция

Технологичният напредък през последния половин век е поразителен. Технологии като блокчейн, автономни превозни средства и редактиране на гени, които са на върха на масовата употреба от няколко години, имат потенциал да повлияят драстично върху начина ни на живот във всичките му аспекти.

Както се изрази един от участниците във форума, „Свидетели сме на ескалация на примитивното съдържание и претърпяваме фундаментална трансформация – преминаване от галактиката Гутенберг към галактиката Цукерберг. От цивилизацията на системното мислене преминаваме в цивилизацията на визуалните образи, където няма място за аналитично мислене“.

В резултат на това човечеството сега всъщност преживява „епидемия от дигитален аутизъм“, каза експертът. И как да станете успешни в такива условия? Тенденцията е, че светът все повече се разделя не само на богати и бедни, но също така и на глупави и умни.

 

По всичко изглежда обаче, че това, срещу което писа журналистът Кевин Рууз от „Ню Йорк Таймс“ в броя си от 25 януари 2019 г.[3], е все така актуално:

Те никога няма да го признаят публично, но много от шефовете ви искат машини да ви заменят възможно най-скоро.

Знам това, защото през последната седмица се смесвах с ръководителите на корпорациите на годишната среща на Световния икономически форум в Давос. И забелязах, че отговорите им на въпроси за автоматизацията зависят много от това кой слуша.

Публично много ръководители кършат ръце заради негативните последици, които изкуственият интелект и автоматизацията могат да имат за работниците. Те участват в панелни дискусии за изграждането на „изкуствен интелект с човешки измерения“ и за „Четвъртата индустриална революция“ – Давоски новоговор за корпоративното прилагане на машинното обучение и други усъвършенствани технологии – и говорят за необходимостта да се осигури предпазна мрежа за хората, губещи работата си в резултат на автоматизацията.

Но в частни разговори, включително срещи с лидерите на редица консултантски и технологични фирми, чиито магазинчета-еднодневки (pop-up stores) са разположени по главната улица на Давос, тези ръководители разказват различна история: те работели усилено да автоматизират собствените си работни места, за да изпреварят конкуренцията, без да обръщат особено внимание за въздействието на този процес върху работниците.

 

Тази незаинтересованост към човека и свръхзаинтересованост към технологиите с пълна сила е продължила и през срещата в Давос през 2020, нещо повече, някои зли езици разказаха, че било взето тайно решение за масовото внедряване на изкуствения интелект във всички сфери на икономиката. Директивата е дадена.

 

Давос 2021

Вече стана ясна основната тема на форума в Давос през май 2021. Тя е формулирана като „Голямото презареждане“ (Great Reset)[4]. Ето как е представена тя на сайта на СИФ:

 • „Голямото презареждане“ ще бъде темата на уникалната двойна среща на върха през януари 2021 г., свикана от Световния икономически форум.
 • „Голямото презареждане“ е ангажимент за съвместно и спешно изграждане на основите на нашата икономическа и социална система за по-справедливо, устойчиво и устойчиво бъдеще.
 • Той изисква нов социален договор, съсредоточен върху човешкото достойнство и социалната справедливост, при който общественият прогрес не изостава от икономическото развитие.
 • Глобалната здравна криза разкри дългогодишни разриви в нашите икономики и общества и създаде социална криза, която спешно изисква достойни, значими работни места.
 • Срещата на върха ще бъде както присъствено, така и виртуално, като ще свърже ключови глобални правителствени и бизнес лидери в Давос с глобална мрежа от много заинтересовани страни в 400 града по света за ориентиран към бъдещето диалог, воден от младото поколение.

 

Срещата ще протече в 4 основни панела:

 1. Бъдещето на икономическия прогрес
 2. 4-та индустриална революция
 3. Интернет управление
 4. Глобално управление

 

Още от пръв поглед това известие води до най-малко 3 ключови извода:

 1. След понесените през управлението на Доналд Тръмп големи удари глобалистите набират сили за реванш.
 2. „Голямото презареждане“ звучи като евфемизъм за „глобална революция“, но тъй като думата „революция“ предизвиква силно главоболие, тя е заместена с типичната за тези среди обтекаема формула. Но какво означава „изграждане на основите на нашата икономическа и социална система“. Изграждат се основи, когато всичко е разрушено. Това ли ни вещаят глобалистите от Давос? Звучи като революционна програма на Коминтерна.
 3. Какво смятат да правят тези хора с интернет? Интернет е създаден да е свободен, създателят на world wide web сър Тимъти Джон Бърнърс-Ли казва, че се срамува от това, в което се той се е превърнал, и работи за нова версия[5], която да не може да се манипулира от алгоритмите на търсачките и да е наистина свободна.

Наглостта някой да иска да управлява интернет показва, че той явно има възможностите да го направи, и сега, при пандемията, се възползва от тази възможност. Всъщност този процес отдавна тече, но напоследък придоби грозни очертания: всички социални мрежи вече осъществяват  неприкрита цензура, което кара големи страни, като Китай, Индия и Русия да изграждат свои собствени социални мрежи.

 

Има обаче един момент, който няма как да пропусна: Изпълнителният директор на СИФ Джереми Юргенс на 8 юли 2020 казва в официално видео:

Следващата атака ще е много по голяма от КОВИД, ще е много по бърза от това което видяхме с КОВИД, ще се развие експоненциално, последиците ще са много по големи и в икономическата, и в социалната сфера. Тя ще е кибератака в глобален мащаб (cyberattack on a global scale). Ще удари инфраструктура, транспорт, системи за отопление и ядрени централи, банки. И за това ние сме готови с нова, по-сигурна глобална банкова система за електронно банкиране, непробиваема от хакери.

Очевидно, тези хора знаят много. Знаят най-големите тайни. Щом ги знаят, няма как да не им е известен и престъпникът, който ще извърши гореописаното злодеяние. Само дето остава непонятно защо, след като са готови с нова сигурна глобална банкова система, непробиваема за хакери, не са започнали да я внедряват, а чакат въпросният кибер-армагедон да се случи в действителността.

 

Във връзка с всичко гореказано особено се натрапва едно ключово изявление на Клаус Шваб. Той казва:

Имаме рядък, и малък прозорец с възможности да преосмислим, пресъздадем и презаредим нашия свят (We have rare, but narrow window of opportunity to reflect, reimagingand reset our world).

Питам се дали Клаус Шваб не бърка неговия свят на Deep State с този на човечеството. Очевидно неслучайно той на старини започна усилено да пише книги. Така през последните години излязоха негови 4 книги, замислени като пътеводители за политическата и икономическата класа:

 • Четвъртата индустриална революция (The Fourth Industrial Revolution), 2016,
 • Моделирайки бъдещето на Четвъртата индустриална революция (Shaping the Future of the Fourth Industrial Revolution) с подзаглавие: Ръководство за построяването на един по-добър свят (A guide to building a better world), 2018,
 • КОВИД-19: Голямото презареждане (COVID-19: The Great Reset), 2020,
 • Капитализъм на влиятелните и заинтересованите (Stakeholder Capitalism), ще излезе през 2021 г.

 

Е, не е ли Клаус Шваб един истински модерен революционер? И понеже предстоящата революция на презареждане се гради върху индустриалните технологически революции, да кажем няколко думи и за тях.

 

Индустриални революции

За индустриалните революции има много класации – за някои те досега са 6, за други – повече, в зависимост от това, какво се приема за основен икономически ресурс през съответната епоха (вода, пара, електричество, петрол и газ, атом и т.н.), както и в зависимост от технологическите постижения.

В класациите за индустриалните революции общо място е, че започват през втората половина на ХVІІІ в. с използването енергията на пàрата и с първата масова механизация на някои производства, преди всичко в текстилната промишленост.

Другото общо място е, че сега навлизаме в нова индустриална революция, основана на компютърните технологии, чийто основен ресурс ще е информацията.

Оттук с висока степен на достоверност бихме могли да предскажем някои неща:

 1. Основната битка ще се води за информацията – кой ще има повече, кой ще я владее, кой ще я прикрива по-добре, кой ще може да си служи по-бързо с нея, кой ще може да заблуждава противника си за информацията, с която разполага, и т.н.
 2. Информацията все повече ще бъде привилегия на елитите, и то не всички елити, а само най-мощните, защото в нея ще се крие и тяхната сила.
 3. Информацията ще бъде все по-недостъпна за гражданството, за народните маси, като технологиите за заблуда, манипулация, прикриване и разпространение на фалшива информация ще придобият нови качества и неподозирани мащаби.
 4. Технологиите за тотално зомбиране на масите, основани върху боравенето с информация, ще продължат бурното си развитие и ще бъдат в състояние да насочват хората към напълно алогично, безразсъдно и дори самоубийствено поведение с оглед постигането на някои цели, като намаляването на населението например.
 5. Изобилието от вярна и невярна информация лавинообразно ще нараства, така че хората и при най-добро желание няма да могат да разграничават истината от неистината.

В политически аспект това означава преминаването към сурови форми на повече или по-малко прикрита диктатура, при която терминът „демокрация“ ще стане мръсна дума. Или обратно, злоупотребата с думата „демокрация“ ще достигне нови висоти, за да може диктатурата да се поднася като вкусно подсладено хапче.

С една дума, приключва епохата на индустриалния капитализъм с неговите училища и университети, свободна преса и мощни библиотеки, стремеж към развитие на човешкия фактор, с шедьоврите в областта на изкуството и най-вече в литературата и киното. Идва епохата на тоталното примитивизиране на човешката личност и ние можем да проследим редица тенденции в това направление.

Едно от средствата за това ще бъде т.нар. трансхуманизъм – предстоящото излизане от ограниченията на човешкия биологически организъм и съчетаването му с предимствата на машините. Това се отнася както за човешкото тяло (подсилване с различни средства, например екзоскелети), така и за човешкия мозък (имплантиране на различни чипове, увеличаващи многократно възможностите му) и най-вече за човешкия геном, който би могъл да претърпи огромни изменения за подобряване на човешката раса. Естествено, новите възможности ще са предназначени за една изключително тънка прослойка от хора, които освен с многократно увеличени умствени възможности, ще могат да бъдат на практика безсмъртни. Но за това смятам да напиша в следващите седмици голям материал, така че засега се ограничавам с тези думи.

 

Пълзяща диктатура и ограничаване на гражданските права

Пълзяща диктатура

 

Пишейки горните редове, ми дойде на ум, че онова, за което съм говорил в бъдеще време, всъщност вече е настоящо. 2020 година бе годината на невижданите забрани и наказания, на отнемане на граждански свободи, които доскоро никое правителство не би си помислило или позволило да предложи. При това крайно хитро се предлагат различни мерки в отделни водещи страни с цел да минат по-незабелязано:

 • Миналата седмица в Германия имаше огромни бунтове срещу ограничението да се канят на гости в дома не повече от 8 души, но най-вече срещу следенето дали това се спазва, по телефони и интернет (в българските новини го отразиха като бунтове срещу мерките, без да изтъкнат детайлите).
 • Във Франция се бунтуват срещу закон за заснемане и качване в интернет на видеоклипове, отразяващи полицейско превишаване на правата или насилие. Глобата е 45 000 евро и 1 година затвор.
 • В Канада са забранени гостите в частни домове въобще. Глобата е 750 $ (може само самотни хора да ходят на гости, за да не откачат тотално).
 • В Гърция, ако искаш да излезеш от дома си, трябва да пратиш SMS,с който да уведомиш властите за адреса, на който живееш, и причината за излизането. Ако тя не е основателна, подлежиш на глоби.
 • В Англия immunity passports: за да минеш граница, за да си купиш билет за концерт, първо показваш съответното приложение в телефона си, или носиш гривна, която не можеш да свалиш! Предвижда се вбъдеще да се носят и имплантирани чипове. Заговори се и за „свободен паспорт“ (Freedom pass): ако в рамките на една седмица получите 2 отрицателни теста, сте свободни да ходите по улиците. Това е доказателство, че сега не сме свободни, а само си мислим, че е така. Това било нов Глобален стандарт, но всъщност подобни гривни и ограничения приравняват свободните граждани към бившите затворници с изпитателен срок, чиито движения се контролират.

 

Взимат ти се правата и ако слушаш, ти се дава малко свобода

 Когато гражданските права ни бъдат отнети или ние доброволно се откажем от тях, те никога не ни се връщат. Само два примера:

 • След 9/11 се въведоха строги мерки за пътуване, които бяха уж временни, докато се оправят с Ал-Кайда, но те и до днес не са свалени, а се затягат все повече; сега с КОВИД възможностите стават неограничени.
 • ДДС в Канада – уж временна мярка за излизане от поредната икономическа криза – съществува до ден-днешен и дори е обвързан с провинциалния данък под хитрото име „хармонизирана такса“. Така смесени вече са едно „без което не може да се живее“

 

 

Поредност на мерките за ограничаване на гражданските права

 

 • Първи lockdown: тест за издръжливост на хората,
 • Вториlockdown: прокарване на недопустими мерки,
 • Следва всеобемен шок с компютърна атака, за да свикнат хората с мисълта, че ограниченията на правата им са нещо естествено и в тяхна полза. Като примера как се сварява жива жаба.

 

Има ли изход от задаващата се диктатура?

Проблемът, за който става дума, е естествено следствие от развитието на либералния фундаментализъм и глобализацията. Вървящите отрицателни процеси не могат да бъдат овладени и дори ограничени в рамките на представителната демокрация, която е замислена и осъществена като система за държавно управление в полза на елитите чрез техни представители. Т.е. не е никаква демокрация, а както многократно сме изтъквали, криптоолигархия с елементи на демокрация.

За да бъде отнета реалната власт на Deep State, е необходимо Суверените, т.е. гражданите от всяка държава, да поемат тази власт в ръцете си, като поискат най-настойчиво такива промени в конституциите си, които да им осигурят реално самоуправление. Само така ще започнат да градят добро бъдеще за себе си и своите деца, бъдеще по-човечно, природосъобразно и хуманно, без свръхчовеци, представляващи полумашини-полухора, и изродени касти на Deep State, стремящи се да го поробят веднъж завинаги и да постигнат за векове напред световно господство.

 

 

[1] A better economy is possible. But we need to reimagine capitalism to do it.

[2] https://time.com/collection/great-reset/5900748/klaus-schwab-capitalism/

[3] https://www.nytimes.com/2019/01/25/technology/automation-davos-world-economic-forum.html

[4] https://www.weforum.org/press/2020/06/the-great-reset-a-unique-twin-summit-to-begin-2021/

[5] https://www.thenationalnews.com/uae/world-wide-web-inventor-says-internet-must-change-1.780957

Вашият коментар